Yuran Malaysian Flying Academy

Flying Academy Malaysia

Cabin Crew MalaysiaPara atendan penerbangan atau krew kabin (juga dikenali sebagai pelayan / pramugari, tuan rumah / tuan rumah / tuan rumah, pembantu kabin) adalah ahli-ahli pesawat udara yang digunakan oleh syarikat penerbangan terutamanya untuk memastikan keselamatan dan keselesaan penumpang di dalam penerbangan komersil, pesawat jet perniagaan pilihan dan beberapa pesawat tentera. Peranan seorang atendan penerbangan adalah untuk “menyediakan perkhidmatan rutin dan bertindak balas terhadap kecemasan untuk memastikan keselamatan dan keselesaan penumpang penerbangan semasa berada di kapal terbang”. Walau bagaimanapun, terutamanya dalam atasan penerbangan Amerika Syarikat sering menyatakan bahawa mereka berada di sana “terutamanya untuk keselamatan [penumpang]”. Lazimnya para atendan penerbangan memerlukan memegang diploma sekolah tinggi atau setaraf. Bilangan atendan penerbangan yang diperlukan untuk penerbangan adalah mandat oleh peraturan setiap negara. Di Amerika Syarikat, untuk pesawat ringan dengan 19 atau kurang kerusi, atau, jika beratnya melebihi 7,500 pound, 9 atau kurang kerusi, tidak ada petugas penerbangan diperlukan; pada pesawat yang lebih besar, seorang petugas penerbangan setiap 50 kerusi penumpang diperlukan. Kebanyakan pembawa penerbangan untuk kebanyakan syarikat penerbangan adalah wanita, walaupun sejumlah besar lelaki telah memasuki industri sejak tahun 1980.

airlines employed

Sebelum setiap penerbangan, atendan penerbangan menghadiri taklimat keselamatan dengan juruterbang dan atendan penerbangan utama. Semasa taklimat ini, mereka pergi ke senarai semak keselamatan dan kecemasan, lokasi dan jumlah peralatan kecemasan dan ciri-ciri lain yang khusus untuk jenis pesawat itu. Butiran perjumpaan disahkan, seperti keperluan khas penumpang, kanak-kanak kecil yang mengembara sebagai tidak disertai atau VIP. Keadaan cuaca dibincangkan termasuk pergolakan yang dijangkakan. Sebelum setiap penerbangan, pemeriksaan keselamatan dijalankan untuk memastikan semua peralatan seperti jaket hayat, obor (lampu suluh) dan peralatan pemadam kebakaran berada di atas kapal, dalam kuantiti yang betul dan dalam keadaan yang betul. Sebarang barang yang tidak dapat diselamatkan atau hilang mesti dilaporkan dan diperbaiki sebelum berlepas. Mereka mesti memantau kabin untuk apa-apa bau atau situasi yang luar biasa. Mereka membantu dengan memuatkan bagasi dibawa, memeriksa berat, saiz dan barangan berbahaya. Mereka memastikan mereka yang duduk di barisan keluar kecemasan bersedia dan dapat membantu dalam pemindahan dan memindahkan mereka yang tidak sanggup atau mampu keluar dari barisan ke tempat lain. Mereka kemudian mesti melakukan demonstrasi keselamatan atau mengawasi penumpang sambil menonton video keselamatan. Mereka kemudian mesti “memastikan kabin” memastikan jadual dulang disimpan, kerusi berada di kedudukan tegak mereka, lengan kiri dan alat pengangkut berlari dengan betul dan sabuk pengaman dipasang sebelum berlepas. Semua perkhidmatan antara boarding dan take-off dipanggil Pre Take Off Service.

Cabin Crew Malaysia

Cabin Crew MalaysiaSetelah berada di udara, petugas penerbangan biasanya akan melayani minuman dan / atau makanan kepada penumpang menggunakan troli perkhidmatan penerbangan. Apabila tidak melaksanakan tugas perkhidmatan pelanggan, atendan penerbangan mesti secara berkala menjalankan cek kabin dan mendengar sebarang bunyi atau situasi yang luar biasa. Cek juga perlu dilakukan di tandas untuk memastikan pengesan asap tidak dilumpuhkan atau dimusnahkan dan untuk membekalkan semula bekalan yang diperlukan. Pemeriksaan kokpit yang kerap perlu dilakukan untuk memastikan kesihatan dan keselamatan juruterbang. Mereka juga harus bertindak balas terhadap lampu panggilan yang berkaitan dengan permintaan khas. Semasa pergolakan, atendan penerbangan mesti memastikan kabin selamat. Sebelum mendarat, semua barang, dulang dan sampah yang longgar mesti dikumpulkan dan dijamin bersama dengan peralatan dan peralatan dapur. Semua cecair panas mesti dilupuskan. Pemeriksaan kabin terakhir mesti selesai sebelum mendarat. Adalah penting bahawa atendan penerbangan tetap sedar sebagai majoriti kecemasan berlaku semasa berlepas dan mendarat.

Apabila mendarat, atendan penerbangan mesti ditempatkan di pintu keluar dan memantau pesawat dan kabin ketika penumpang turun pesawat. Mereka juga membantu setiap keperluan khas penumpang dan kanak-kanak kecil dari kapal terbang dan anak-anak pengiring, semasa mengikuti proses kerja dan proses ID yang tepat untuk mengawal mereka kepada orang yang ditunjuk mereka.

Atendan penerbangan dilatih untuk menangani pelbagai kecemasan dan dilatih dalam pertolongan cemas. Keadaan yang lebih kerap mungkin termasuk hidung pendarahan, penyakit, kecederaan kecil, penumpang yang mabuk, penumpang yang agresif dan kecemasan. Latihan kecemasan termasuk penerbangan berlepas, pendaratan kecemasan, jantung dan situasi perubatan dalam penerbangan, asap di kabin, kebakaran, kemurungan, kelahiran dan kematian di atas kapal, barangan berbahaya dan tumpahan di kabin, pemindahan kecemasan, rampasan dan pendaratan air. info lanjut di: https://cabincrew.my

Centuria Malaysia

Address: No.820, Level 8, Block A4, Leisure Commerce Square, Jalan PJS 8/9, Bandar Sunway, 46150, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Business Hours:
8:30am – 5:00pm (Daily)

Enquiries: 012-663 0605 | 016-2011 018

Tel (Office): +6(03) 7875 7877

Email: info@cabincrew.my

Website: www.CabinCrew.my